I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
Czego nie jeść?
Czego nie wolno jeść na protokole:
(bo powoduje niekontrolowaną hiperglikemię)
Słodycze i słodziki
• Spudrowane słodziki (z wyjątkiem stewii i ertytrytolu) – bo producenci “chrzczą” towar dodając dekstrozy lub maltodekstryny
• Cukierki (szczególnie te „bez cukru”)
• Miód i fruktoza
• „Dietetyczne” i „bezcukrowe” produkty spożywcze (za wyjątkiem galaretki bez maltodekstryny oraz napoi gazowanych bez dodatku soków owocowych i innych węglowodanów)
• Desery (za wyjątkiem samemu przyrządzonej galaretki z żelatyny i ekstraktów smakowych słodzonych słodzikami nie podnoszącymi glikemii)
• Ciastka i ciasta i inne wypieki mączne (wyjątkiem są własne wypieki z mielonych orzechów słodzone stewią bądź erytrytolem)
• Pożywienie zawierające składnik, którego nazwa kończy się na –ol albo –oza (dekstroza, glukoza, laktoza, mannitol, maltitol, mannoza, sorbitol, sacharoza, ksylitol, ksyloza itd.) a także wszelkie syropy (kukurydziany, glukozowo-fruktozowy, melasa, maltodekstryna itp.). Wyjątkiem jest celuloza oraz erytrytol.
Słodkie lub skrobiowe warzywa
• Fasola łuskana (chilli, ciecierzyca, lima, soczewica, słodki groch). Wyjątkiem są: fasola szparagowa, groszek śnieżny, oraz w małych ilościach papryka, papryczka chilli oraz soja
• Buraki (chyba że kiszone)
• Marchew (chyba że kiszona)
• Kukurydza
• Cebula (chyba, że ilości pół łyżki maks.)
• Pasternak
• Pietruszka (korzeń)
• Ziemniaki
• Gotowane pomidory, passata, koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy. Dozwolone są świeże pomidory w niewielkiej ilości.
• Dyniowate (chyba, że w bardzo małej ilości)
Soki i owoce
• Wszystkie owoce (z wyjątkiem awokado)
• Wszystkie soki (również pomidorowy oraz warzywne).
Chudy nabiał
• Mleko
• Jogurty beztłuszczowe lub niskotłuszczowe (słodzone, aromatyzowane, smakowe)
• Twaróg (chyba, że w bardzo małych ilościach)
• Zagęszczacze do kawy i mleko w proszku
• Mleko zagęszczone
Produkty zbożowe:
• Pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies, a także alternatywy typu: kasza, proso, quinoa, sorgo, amarantus, tapioka
• Ryż (biały, brązowy, dziki) oraz wafle ryżowe
• Makaron
• Płatki śniadaniowe
• Wafle, naleśniki, gofry
• Chleb, bułki, krakersy, i wszystkie inne wypieki zbożowe
wysokoprzetworzone produkty przemysłu spożywczego
• Zupy w paczce, kartonie, słoiczku, puszce
• Tzw. „zdrowa żywność”
• Przekąski słodkie i słone (również orzechy, chyba że w niewielkich dawkach)
Jeśli się z tym nie zgadzasz, zrób eksperyment i zjedz 100g danego produktu i przekonaj się na własnych cukrach, że wszystkie te pokarmy niezwłocznie wyrzucają twoje cukry w kosmos. To nie jest żywność wolno wchłanialna i jako cukrzyk nie da się utrzymywać po jej spożyciu glikemii w normalnym zakresie 70-100 mg/dl.