I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki

Czego nie jeść?

Czego nie wolno jeść na protokole:

(bo powoduje niekontrolowaną hiperglikemię)

Słodycze i słodziki

• Spudrowane słodziki (z wyjątkiem stewii i ertytrytolu) – bo producenci “chrzczą” towar dodając dekstrozy lub maltodekstryny

• Cukierki (szczególnie te „bez cukru”)

• Miód i fruktoza

• „Dietetyczne” i „bezcukrowe” produkty spożywcze (za wyjątkiem galaretki bez maltodekstryny oraz napoi gazowanych bez dodatku soków owocowych i innych węglowodanów)

• Desery (za wyjątkiem samemu przyrządzonej galaretki z żelatyny i ekstraktów smakowych słodzonych słodzikami nie podnoszącymi glikemii)

• Ciastka i ciasta i inne wypieki mączne (wyjątkiem są własne wypieki z mielonych orzechów słodzone stewią bądź erytrytolem)

• Pożywienie zawierające składnik, którego nazwa kończy się na –ol albo –oza (dekstroza, glukoza, laktoza, mannitol, maltitol, mannoza, sorbitol, sacharoza, ksylitol, ksyloza itd.) a także wszelkie syropy (kukurydziany, glukozowo-fruktozowy, melasa, maltodekstryna itp.). Wyjątkiem jest celuloza oraz erytrytol.

Słodkie lub skrobiowe warzywa

• Fasola łuskana (chilli, ciecierzyca, lima, soczewica, słodki groch). Wyjątkiem są: fasola szparagowa, groszek śnieżny, oraz w małych ilościach papryka, papryczka chilli oraz soja

• Buraki (chyba że kiszone)

• Marchew (chyba że kiszona)

• Kukurydza

• Cebula (chyba, że ilości pół łyżki maks.)

• Pasternak

• Pietruszka (korzeń)

• Ziemniaki

• Gotowane pomidory, passata, koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy. Dozwolone są świeże pomidory w niewielkiej ilości.

• Dyniowate (chyba, że w bardzo małej ilości)

Soki i owoce

• Wszystkie owoce (z wyjątkiem awokado)

• Wszystkie soki (również pomidorowy oraz warzywne).

Chudy nabiał

• Mleko

• Jogurty beztłuszczowe lub niskotłuszczowe (słodzone, aromatyzowane, smakowe)

• Twaróg (chyba, że w bardzo małych ilościach)

• Zagęszczacze do kawy i mleko w proszku

• Mleko zagęszczone

Produkty zbożowe:

• Pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies, a także alternatywy typu: kasza, proso, quinoa, sorgo, amarantus, tapioka

• Ryż (biały, brązowy, dziki) oraz wafle ryżowe

• Makaron

• Płatki śniadaniowe

• Wafle, naleśniki, gofry

• Chleb, bułki, krakersy, i wszystkie inne wypieki zbożowe

wysokoprzetworzone produkty przemysłu spożywczego

• Zupy w paczce, kartonie, słoiczku, puszce

• Tzw. „zdrowa żywność”

• Przekąski słodkie i słone (również orzechy, chyba że w niewielkich dawkach)

Jeśli się z tym nie zgadzasz, zrób eksperyment i zjedz 100g danego produktu i przekonaj się na własnych cukrach, że wszystkie te pokarmy niezwłocznie wyrzucają twoje cukry w kosmos. To nie jest żywność wolno wchłanialna i jako cukrzyk nie da się utrzymywać po jej spożyciu glikemii w normalnym zakresie 70-100 mg/dl.

pomagam.pl/bernstein

II. Cukrzyca
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji