Strona główna
Dr. Bernstein
Biografia
Nagroda Joslina
Big Ben
Wywiady
Protokół
Filmy
Fundacja
Nasza misja
Warsztaty bez waty
Dane rejestrowe
Przewodniki
Czytelnia
Blog
Polecane książki
Filmy i kanały
Konta Twitter
Strony internetowe
O mnie
Sukcesy
Kontakt
Potrzebujesz pogadać?
✕
II. Cukrzyca
Strona główna
Wpisy
Przewodniki
II. Cukrzyca
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
Pokaż wszystko
Spis treści
Toggle
Co jeść
Czego nie jeść?
Wysiłek fizyczny
Inkretynomimetyki
Mimetyki insuliny
Leki przeciwcukrzycowe – przeczytaj komentarze pod filmem
Indeks glikemiczny nie działa
Jak natychmiast unormować cukry
Ile jest łyżeczek cukru w zalecanej diecie cukrzycowej?
Zabójczy cukier – film
Widzisz różnicę?
Uzależnienie
Najpierw jest insulinooporność…
… potem, hiperglikemia reaktywna…
… a na końcu jest cukrzyca
Glukoza > 100mg/dl jest toksyczna dla komórek beta
Jak pokonać insulinooporność
STOSOWANIE ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH UWRAŻLIWIA NA INSULINĘ I SPOWOLNIA PR
Dieta jako lek na cukrzycę
Rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022
Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2022
Twój wybór
Tłuszcz – film
Historia i książka prof. Noakes’a
Wykład prof. Lustiga
Jakie owoce powinien jeść cukrzyk?
Nie lekceważ cukrzycy
Cukrzyca ciążowa
Żywienie niskowęglowodanowe w ciąży
Zalecenia PTD cz. 1
Zalecenia PTD cz. 2
Łuszczyca może być objawem cukrzycy
Hipoglikemia reaktywna
Cholesterol nie powoduje miażdzycy
Inhibitory SGLT2, Farxiga, Invokana, Jardiance: niebezpieczne leki cz1
Inhibitory SGLT2, Farxiga, Invokana, Jardiance: niebezpieczne leki cz2
Informacje o agonistach GLP1 – cz.2 ostatnia
Agoniści GLP-1 cz1
Co to znaczy cukrzyca – 15 minut
Ograniczenie węglowodanów cofa cukrzycę
Jak obliczać ilu łyżeczkom cukru odpowiada dana porcja węglowodanu
Żywienie niskowęglowodanowe w ciąży
“Żywienie niskowęglowodanowe mogą stosować osoby, które wyzbyły się lęku przed szkodliwością nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Lipofobia, czyli lęk przed spożywaniem tłuszczu, opiera się na przesądzie, że konsumpcja tłuszczu prowadzi do otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że taki związek nie istnieje. W rzeczywistości to nadmiar węglowodanów powoduje insulinooporność i otyłość. Najbardziej szkodliwe dla człowieka jest żywienie zawierające duże ilości węglowodanów i tłuszczów. Współczesna wiedza pozwala na odrzucenie błędnych poglądów o szkodliwości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i nasyconych tłuszczów roślinnych.”
Fragment książki dr. Dangla
https://tomaszdangel.pl/zamowienia/
Powiązane
22/06/2022
VI. Mity i kłamstwa
Czytaj
27/05/2022
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
Czytaj
28/04/2022
IV. Od diagnozy do remisji. Wady pomp insulinowych
Czytaj
Potrzebujesz pogadać?
✕
Koszyk
Twój koszyk aktualnie jest pusty.
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą
politykę prywatności
.
Więcej informacji
Ok, rozumiem