Czy wysokoprzetworzone szybko wchłanialne węglowodany są uzależniające?
Czy wysokoprzetworzone szybko wchłanialne węglowodany są uzależniające?
Ja zawsze polecam kupno sensora ciaglego monitorowania glikemii (tak zwany cgm). Najtansze w tej chwili sa chyba Freestyle Libre (nie dam glowy trzeba sie samemu zorientowac), jednak ze wzgledu na objecie ich refundacja dla cukrzykow (nie wszystkich typow cukrzycy) od pierwszego stycznia tego roku, moze trzeba bedzie poczekac na dostawe po zlozeniu zamowienia – z tego co sie orientuje apteki nie trzymaja ich specjalnie na stanie, zamawia sie je przez internet.
Sensor ciaglego monitorowania glikemii mierzy stężenia glukozy w płynie śródtkankowym – nie w krwi. Ma to o tyle znaczenie, ze taki pomiar jest opozniony wzgledem pomiaru “z palca” o jakies 15-20 minut. U osob zdrowych nie dochodzi do ciaglych wahan glukozy o 50-150 mg/dl wiec nie ma to az takiego znaczenia.
Poza tym problem z sensorami jest rowniez taki, ze to nie sa dokladne narzedzia diagnostyczne. Przewaznie zawyzaja odczyty wzgledem krwi. To tez nie jest az taki problem u osob zdrowych, bo nie musza podawac sobie lekow “na zbicie cukru” na podstawie pomiaru glukozy.
Zakladanie sensora na ramie odbywa sie w ten sposob:
Jak założyć sobie system ciągłego monitorowania glikemii-tzw. cgm – na przykładzie Freestyle Libre 1
Urzadzenie (sensor) dokonuje co 5 minut (nowsze wersje nawet czesciej) pomiaru glikemii i zapisuje ten pomiar w sobie. Pamiec urzadzenie ma na 8 godzin pomiarow, czyli trzeba zeskanowac czytnikiem przynajmniej raz na 8 godzin, zeby miec te dane na czytniku. Nowszych urzadzen nie trzeba nawet skanowac czytnikiem – same przesylaja dane przy pomocy bluetooth do wybranego urzadzenia (telefonu lub zegarka). Czytnik moze byc osobny (dodatkowy koszt) albo moze to byc kompatybilny telefon. Zeby sprawdzic, czy telefon jest kompatybilny, najlepiej sciagnac aplikacje mobilna producenta.
Pomiary sa przedstawiane na telefonie lub czytniku lub zegarku w formie liczby oraz w formie wykresu:
Innymi slowy, ma sie staly podglad tego, co sie dzieje w danej chwili z nasza glikemia. I teraz, jesli ktos podejrzewa, ze cos jest nie tak, bo mierzyl pare razy cukier po posilku albo na czczo “z palca” i te wyniki byly wyzsze niz 120 mg/dl, to jesli ma dosc funduszy, to polecam kupic i zalozyc sobie taki sensor cgm. On dziala przez dwa tygodnie. Po tym czasie trzeba go odkleic z ciala i wyrzucic. Jest to dla niektorych spory koszt, ale przy umiejetnym zastosowaniu (o ktorym za chwile) jest o wiele lepszym narzedziem diagnostycznym niz badania laboratoryjne.
Na poczatku jednak male wprowadzenie odnosnie cukrzycy – fragment książki dr. Fung “Cukrzycę można wyleczyć”
“Cukrzycę typu 2 podtrzymują dwa cykle: wątrobowy i trzustkowy. Najpierw rozwija się błędne koło wątrobowe. Nadmierne spożycie glukozy i fruktozy prowadzi do hiperinsulinemii, stłuszczenia wątroby a następnie inuslinooporności. Wysoka insulinooporność dalej stymuluje hiperinsulinemię – zataczając błędne koło. Każdy kolejny cykl wraz z upływem czasu stopniowo pogarsza stan zdrowia pacjenta. Nim rozpocznie się cykl trzustkowy, cykl wątrobowy może trwać wiele lat. Stłuszczona wątroba zmniejsza swoje obciążenie poprzez eksportowanie nowo wytworzonego tłuszczu w formie VLDL do innych narządów, łącznie z mięśniami poprzecznie prążkowanymi i trzustką. Gdy rozwija się stłuszczenie mięśni, jeszcze bardziej nasila się insulinooporność w całym organizmie. Kiedy trzustka zapycha się tłuszczem, nie jest w stanie normalnie wydzielać insuliny. Poziom insuliny zaczyna spadać. Utrata możliwości unormowania poziomu glukozy we krwi oznacza diagnozę cukrzycy typu 2. Mimo, że poziom insuliny spada, organizm nadal jest maksymalnie stymulowany do produkcji insuliny przez wysoki poziom glukozy we krwi. Organizm próbuje przerwać błędne koło, ale nie daje rady. Cykl wątrobowy (insulinooporność) i cykl trzustkowy (dysfunkcja komórek beta) razem tworzą błędne koła odpowiedzialne za rozwój cukrzycy typu 2. Mechanizm jest prosty: nadmiar insuliny w odpowiedzi na przebodźcowanie glukozą (z szybkowchłanialnych węglowodanów) napędza produkcję ektopowego tłuszczu i powoduje stłuszczenie narządów.”
A tutaj mój film opisujący dokładnie cały proces krok po kroku dla laików:
Proces powstawania choroby o nazwie cukrzyca
Jesli ktos czuje, ze cos jest nie tak, zawsze polecam zalozenie sensor cgm (ciagle monitorowanie glikemii) na dwa tygodnie. Przez pierwszy tydzien jedzenie i picie “normalnie” jak do tej pory i robienie zdjec wszystkiego co sie je i pije. Po tygodniu polecam zmienic diete – przejsc na tydzien na zalecenia zywieniowe dr Bernsteina.
UWAGA – jesli bierzesz jakiekolwiek leki lub masz zdiagnozowana jakas chorobe – zanim zmienisz cokolwiek w swojej diecie, skonsultuj sie z twoim lekarzem prowadzacym.
Dozwolone produkty, w dużym skrócie:
Wszystkie warzywa o kolorze białym lub zielonym rosnące nad ziemia. No i wszelkie kiszonki.
Białko: mięso, ryby, owoce morza, jaja
Tłuszcze: tylko odzwierzęce z wyjątkiem oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego
Nabiał: byle tłustszy; chudy nabiał NIE ( mleko, jogurt, kefir, maslanka i niskoprocentowa śmietany); sery jak najbardziej, ale twarogu maksymalnie DWIE ŁYŻKI do posiłku
Nasiona: orzechy, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam
Przyprawy – co kto lubi
Napoje – bez cukru, słodzików, fruktozy, herbaty owocowe i ziołowe – NIE
Owoce – tylko tzw. warzywa psiankowate (ktore de facto sa owocami) rosnace nad ziemia – w ograniczonych ilosciach
ZABRONIONE:
produkty mączne,
produkty zbożowe
warzywa skrobiowe (czyli rosnace w ziemi)
cukier
fruktoza
syrop glukozowo-fruktozowy
slodkie owoce i soki
Wszyscy wiemy, ze jest to dosc drastyczne, bo usuwa sie niemal calkowicie slodki smak z diety na tydzien i ze nerki sie przestawiaja (duzo wiecej sie oddaje moczu, wiec trzeba pic solony rosol lub elektrolity, zeby sie nie odwodnic) , ale prosze mi wierzyc, warto sie poswiecic. Byc moze lepiej jest drugi tydzien zostac w domu i sie nie przemeczac, bo to jest jednak dla organizmu duza zmiana.
I teraz tak – jesli wykresy po tygodniu wskazuja, ze cukier NIGDY nie jest ponizej 95mg/dl; jesli rano zawsze jest powyzej 95; jesli po posilkach cukier wyrzuca zawsze powyzej 140mg/dl; jesli cukier po posilku wraca do “normy” nie w przeciagu 1-1.5h a dluzej – to cos jest nie tak. Jesli cukry nigdy nie spadaja do normy – niezwlocznie udac sie do lekarza. Nalezy na cito zrobic krzywa insulinowa trzypunktowa (ale nie jak cukry zawsze sa powyzej 120 mg/dl, wtedy od razu do lekarza), proby watrobowe, stosunek trojglycerydow do HDL, homocysteinę, kwas foliowy i b12, ApoB, fibrynogen, białko C-reaktywne (CRP) ,lipoproteinę a, oraz poziom wolnej trojjodotyroniny (ft3). Jesli w drugim tygodniu na diecie dr Bernsteina wykresy sa plaskie a cukry piekne, to znaczy, za sama zmiana nawykow zywieniowych wystarczy.
UWAGA – jesli bierzesz jakiekolwiek leki lub masz zdiagnozowana jakas chorobe – zanim zmienisz cokolwiek w swojej diecie, skonsultuj sie z twoim lekarzem prowadzacym.
To nie jest porada medyczna, a ja nie jestem lekarzem.