
Pułapka “bilansu kalorycznego”

Pułapka “bilansu kalorycznego”
Inspiracje kulinarne

Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół
Autor: Magdalena Pieńkos
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.

Dieta optymalna dr Jana Kwaśniewskiego
Autor: Jan Kwaśniewski
Książka zawiera na wstępie krótkie omówienie zasad żywienia optymalnego, a następnie podaje 30 dziennych jadłospisów oraz 700 przepisów kulinarnych mających zastosowanie w diecie optymalnej Jana Kwaśniewskiego. Kończą ją tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, ułatwiające prawidłowe przygotowanie potraw i zestawienie ich w posiłek.
Jest to książka przydatna każdemu, kto podjął żywienie optymalne. Uczy, jak przyrządzać potrawy zgodnie z zasadami diety i umożliwia dużą ich różnorodność – na co dzień i od święta.
Przepisy w książce zostały opracowane, przeliczone i wypróbowane przez Autora i jego rodzinę.

Mini poradnik i niezbędnik kucharski dla miłośników diety ketogenicznej
Autor: Aleksandra Odziemkowska
Wszystko czego potrzebujesz aby przygotować pyszne, pełnowartościowe i zdrowe posiłki “kuchnii ketogenicznej”:
Śniadania
Dania obiadowe
Przystawki i przekąski
Desery

Kuchnie świata w wersji keto
Autor: Ewelina Podrez-Siama
Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę.
Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów.
Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto:
– niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne,
– egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken,
– pomysłowe i smakowite desery,
– świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko.
Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej.

Dieta keto. Najlepsze przepisy. Wyd. II
Autor: Ewelina Podrez-Siama
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obecnych przede wszystkim w mięsie, serach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.