Pułapka “bilansu kalorycznego”
Pułapka “bilansu kalorycznego”

Pozycje anglojęzyczne

Weston Price, dentysta zainteresowany odżywianiem i zdrowiem, podróżował po całym świecie i obserwował zwyczaje żywieniowe wielu różnych kultur, w tym odizolowanego ludu Lötschera w Szwajcarii, rdzennych Amerykanów, Polinezyjczyków, Pigmejów i australijskich Aborygenów. Zauważył, że różne choroby endemiczne dla zachodnich społeczeństw przemysłowych w latach dwudziestych i trzydziestych rzadko występowały w rdzennych populacjach, które odwiedzał, ale ponieważ grupy te porzuciły dietę swoich przodków i przyjęły dietę zachodnią, wykazywały wzrost typowych chorób zachodnich. Doszedł do wniosku, że współczesna zachodnia dieta, a w szczególności cukier, mąka i przetworzone oleje roślinne są odpowiedzialne za te choroby i że zachodnie metody komercyjnego przygotowywania i przechowywania żywności pozbawiają witamin i minerałów niezbędnych do zapobiegania chorobom.

Początkowo środowiska medyczne i naukowe energicznie odrzucały tę kontrowersyjną pracę jako pozbawioną naukowej precyzji; niemniej jednak badania potwierdziły jego wnioski, a współczesna ortodoksja medyczna powoli akceptuje fakt, że styl życia i dieta są głównymi czynnikami, być może głównym, w chorobach zwyrodnieniowych, które nękają rozwinięty świat. Z jego obserwacji wyrosło mnóstwo diet prozdrowotnych, w tym paleo, keto, pierwotny plan i ruch żywieniowy przodków. Wielu przypisuje tej książce znaczną poprawę ich zdrowia.

W The Clot Thickens dr Malcolm Kendrick dogłębnie obala ideę, że podwyższony cholesterol (tj. lipoproteina o niskiej gęstości) jest głównym czynnikiem sprawczym rozwoju chorób serca. Demaskuje on hipotezę lipidową Ancela Keysa jako naukowo błędną. W swojej książce dowodzi, że jest oczywiste dla każdego, kto tylko zgłębi temat, że hipoteza o szkodliwości cholesterolu w diecie jest utrzymywana przy życiu dzięki propagandzie przemysłu farmaceutycznego sprzedającego statyny , producentom olei roślinnych, oraz producentom wysokoprzetworzonych produktów przemysłu spożywczego.

Najlepsza książka o diecie mięsnej karniwora.

Judy Cho jest terapeutką żywieniową i posiada dyplom z psychologii i komunikacji na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkley.

Judy koncentruje się na obalaniu dezinformacji żywieniowych oraz promowaniu samoświadomości. Po 13 latach bycia wegetarianką, Judy z niechęcią zwróciła się do produktów zwierzęcych, by wreszczie znaleźć rozwiązanie swoich problemów zdrowotnych. Wszystkie jej przekonania o wyższości pokarmów roślinnych nad zwierzętami uległy zakwestionowaniu.

Po odzyskaniu zdrowia zaczęła pomagać innym, stosując w swojej praktyce eliminacyjną dietę “mięsożerców”. Napisała znakomitą książkę zatytułowaną „Carnivore Cure”, w której opisuje proces i racjonalność swojej metodologii.

Dziennikarka śledcza Nina Teicholz ujawnia rzecz nie do pomyślenia: wszystko, o czym myśleliśmy, że wiemy o tłuszczach w diecie, jest kłamstwem. Dokumentuje, jak ostatnie sześćdziesiąt lat porad dotyczących żywienia niskotłuszczowego doprowadziło do ogromnego niekontrolowanego eksperymentu na całej populacji, z katastrofalnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.

Przez dziesięciolecia mówiono nam, że najlepsza możliwa dieta polega na ograniczeniu tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, i że jeśli nie stajemy się zdrowsi lub szczuplejsi, to musi to być spowodowane niewystarczającym wysiłkiem.

W tej wciągającej i przekonującej narracji, opartej na dziewięcioletnim dochodzeniu pokazuje, w jaki sposób dezinformacja na temat tłuszczów nasyconych przejęła społeczność naukową i publiczną wyobraźnię oraz jak ostatnie odkrycia obalają te przekonania. Wyjaśnia, dlaczego dieta śródziemnomorska nie jest najzdrowsza i jak możemy zastępować tłuszcze trans czymś jeszcze gorszym. Ta zaskakująca historia pokazuje, w jaki sposób nauka o żywieniu tak się pomyliła: jak nadgorliwi naukowcy, poprzez połączenie ego, uprzedzeń i przedwczesnego konsensusu instytucjonalnego, pozwolili, aby niebezpieczne przeinaczenia stały się dogmatem żywieniowym.

Z otwierającym oczy naukowym rygorem, THE BIG FAT SUPRISE obala konwencjonalną wiedzę na temat wszystkich tłuszczów przełomowym twierdzeniem, że więcej , a nie mniej tłuszczu w diecie – w tym tłuszczów nasyconych – jest tym, co prowadzi do lepszego zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności . Nauka pokazuje, że od dziesięcioleci niepotrzebnie unikamy mięsa, sera, pełnego mleka i jajek i że możemy bez poczucia winy powitać te „pełne tłuszcze” z powrotem w naszym życiu.

Kiedy dr Albert Schweitzer założył swoją misję w Gabonie, nie mógł znaleźć raka wśród tamtejszych ludzi – ale był tam, kiedy wyjeżdżał. Gdziekolwiek się udaje i przez setki lat, współczesna cywilizacja była konsekwentnie śledzona przez cień współczesnej choroby zwyrodnieniowej. Barry Groves w dużej mierze opiera się na dowodach z szanowanych czasopism naukowych, aby zbadać, dlaczego tak się stało i ujawnić głównego winowajcę. Nazywa tego winowajcę „zdrowym odżywianiem”, jedzeniem zgodnie z piramidą żywieniową USDA, która w dużej mierze opiera się na zbożach i związanych z nimi politycznie poprawnych poradach żywieniowych ostrzegających przed tradycyjną żywnością pełną tłuszczów nasyconych. Zawiera cytat dr TL Cleave, który bardzo ładnie podsumowuje szaleństwo: „Powiązanie współczesnej choroby ze staromodnym jedzeniem jest jedną z najbardziej absurdalnych rzeczy, jakie kiedykolwiek słyszałem w moim życiu”.

Oprócz złych rad ekspertów istnieją inne czynniki działające przeciwko współczesnej cywilizacji. Zgodnie z prawodawstwem Unii Europejskiej zmuszanie farmaceutyków do publikowania negatywnych wyników badań jest niezgodne z prawem. W USA leki zatwierdzone przez FDA powodują żniwo śmierci podobne do tego, czego można by się spodziewać, gdyby broń nuklearna była co roku detonowana na zaludnionym obszarze. Innym dobrze znanym czynnikiem jest toksyczny wpływ wielkiego przemysłu na środowisko.

Groves komentuje zdumiewający brak wykształcenia wśród wielu ekspertów. Opowiada wymowną rozmowę z dietetykiem. Na pytanie, dlaczego Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne zalecało pięć porcji owoców i warzyw dziennie, odpowiedziała, że to właśnie ​​oznacza zdrowe odżywianie. Po ponownym zapytaniu, jaka była tego podstawa naukowa, odpowiedziała, że ​​jest to rada rządu. Po raz kolejny została poproszona o wskazanie źródła porady. Jej odpowiedź: „To jest właśnie zdrowe odżywianie”. Ale to nie koniec. Ponieważ Groves wiedział, że Brytyjskie Towarzystwo Dietetyczne oparło swoje zalecenia na badaniu Framingham, zadał jej pytanie dotyczące tego badania. Jej odpowiedź brzmiała: „Co to jest badanie Framingham?”

Barry Groves poświęca wiele uwagi na dowody, że dieta oparta w dużej mierze na zbożach jest odpowiedzialna za zwiększone ryzyko współczesnych chorób.

Trick and Treat ” to bardzo dobrze napisana i interesująca książka.

Polecane książki
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji