II. Cukrzyca
IV. Od diagnozy do remisji. Wady pomp insulinowych
II. Cukrzyca
IV. Od diagnozy do remisji. Wady pomp insulinowych

Spis treści

Klub „Poniżej 5%” cz4

Klub „Poniżej 5%”

cześć 4, ostatnia

Allison Herschede, BSN, RN, CDCES

Tłumaczenie wersji z 21 lutego 2022

  1. Jeśli to możliwe przyjmuję bolus co najmniej 15 minut przed posiłkiem. Patrzę w cgm I zaczynam jeść w momencie gdy cukier zaczyna spadać. W przypadku neutralnej insulin ludzkiej bardzo możliwe że zacznie działać dopiero po 45 minutach od zastrzyku. Opis jak należy sprawdzić kiedy insulina neutralna ludzka zaczyna działać znajduje się w książce Dr. Bernsteina
  2. Najpierw zjadam białko I tłuszcz, a na końcu jem warzywa. Ponieważ w ten sposób spowalniam wchłanianie węglowodanów i daję dość czasu insulinie na rozpoczęcie swojego działania.
  3. Wysiłek oporowy/z ciężarami podnosi mój poziom glukozy, a cardio obniża mi cukier. Z tego względu najpierw ćwiczę siłowo, a następnie robię cardio by obniżyć cukier bez pomocy insuliny. Taki system najlepiej działa z minimalną ilością insuliny “na pokładzie”. W przypadku wielu osób cukry są najepsze jeśli ćwiczą na czczo (po co najmiej 5 godzinach od ostatniego posiłku) oraz jeśli NIE ćwiczą rano, ponieważ jesteśmy wtedy insulinooporni.
  4. Zaraz po przebudzeniu biorę jedną jednostkę bolusa by wyrzut kortyzolu spowodowanego postawieniem nóg na podłodze. Jest to osobne zjawisko nie mające nic wspólnego z efektem brzasku (poranna hiperglikemia) który ma miejsce podczas snu (podczas porannych godzin).
  5. Według Dr. Bernsteina, dawki większe niż 7 jednostek należy rozbijać na kilka zastrzyków w dawkach poniżej 7 jednostek. Chodzi o przewidywalność wchłaniania insuliny. Ponadto, nie należy wstrzykiwać sobie insuliny bazowej w uda , by przez przypadek nie wstrzyknąć jej sobie w mięsień lub żyłkę. Wg mnie, najlepszym miejscem na zastrzyki z insuliny bazowej są pośladki . Jeślil chodzi o bolusy I korekty – wstrzykuje je sobie w brzuch i ramiona
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji