Dieta jako podstawa leczenia
Keto dla zdrowia i długowieczności
Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna
Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej
Cukrzycę można wyleczyć
Kod otyłości
Uzdrawiająca sól
Jak pokonać insulinooporność
Emocje
Jedzenie emocjonalne – jak NIE jeść na pocieszenie
Kompulsywne objadanie się
Kiedy ciało mówi nie
Strach ucieleśniony
Powrót do swego wewnętrznego domu
Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny
Dlaczego rodzice tak cię wkurzają?! – i… co z tym zrobić
Dary niedoskonałości
Inspiracje kulinarne
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół
Dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego
Książka zawiera na wstępie krótkie omówienie zasad żywienia optymalnego, a następnie podaje 30 dziennych jadłospisów oraz 700 przepisów kulinarnych mających zastosowanie w diecie optymalnej Jana Kwaśniewskiego. Kończą ją tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, ułatwiające prawidłowe przygotowanie potraw i zestawienie ich w posiłek.
Jest to książka przydatna każdemu, kto podjął żywienie optymalne. Uczy, jak przyrządzać potrawy zgodnie z zasadami diety i umożliwia dużą ich różnorodność – na co dzień i od święta.
Przepisy w książce zostały opracowane, przeliczone i wypróbowane przez Autora i jego rodzinę.
Dieta keto. Najlepsze przepisy. Wyd. II
Pozycje anglojęzyczne
Nutrition and Physical Degeneration
Carnovore cure
Najlepsza książka o diecie mięsnej karniwora.
Judy Cho jest terapeutką żywieniową i posiada dyplom z psychologii i komunikacji na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkley.
Judy koncentruje się na obalaniu dezinformacji żywieniowych oraz promowaniu samoświadomości. Po 13 latach bycia wegetarianką, Judy z niechęcią zwróciła się do produktów zwierzęcych, by wreszcie znaleźć rozwiązanie swoich problemów zdrowotnych. Wszystkie jej przekonania o wyższości pokarmów roślinnych nad zwierzętami uległy zakwestionowaniu.
Po odzyskaniu zdrowia zaczęła pomagać innym, stosując w swojej praktyce eliminacyjną dietę "mięsożerców”. Napisała znakomitą książkę zatytułowaną „Carnivore Cure”, w której opisuje proces i racjonalność swojej metodologii.
Trick and Treat
Kiedy dr Albert Schweitzer założył swoją misję w Gabonie, nie mógł znaleźć raka wśród tamtejszych ludzi – ale był tam, kiedy wyjeżdżał. Gdziekolwiek się udaje i przez setki lat, współczesna cywilizacja była konsekwentnie śledzona przez cień współczesnej choroby zwyrodnieniowej. Barry Groves w dużej mierze opiera się na dowodach z szanowanych czasopism naukowych, aby zbadać, dlaczego tak się stało i ujawnić głównego winowajcę. Nazywa tego winowajcę „zdrowym odżywianiem”, jedzeniem zgodnie z piramidą żywieniową USDA, która w dużej mierze opiera się na zbożach i związanych z nimi politycznie poprawnych poradach żywieniowych ostrzegających przed tradycyjną żywnością pełną tłuszczów nasyconych. Zawiera cytat dr TL Cleave, który bardzo ładnie podsumowuje szaleństwo: „Powiązanie współczesnej choroby ze staromodnym jedzeniem jest jedną z najbardziej absurdalnych rzeczy, jakie kiedykolwiek słyszałem w moim życiu”.
Oprócz złych rad ekspertów istnieją inne czynniki działające przeciwko współczesnej cywilizacji. Zgodnie z prawodawstwem Unii Europejskiej zmuszanie farmaceutyków do publikowania negatywnych wyników badań jest niezgodne z prawem. W USA leki zatwierdzone przez FDA powodują żniwo śmierci podobne do tego, czego można by się spodziewać, gdyby broń nuklearna była co roku detonowana na zaludnionym obszarze. Innym dobrze znanym czynnikiem jest toksyczny wpływ wielkiego przemysłu na środowisko.
Groves komentuje zdumiewający brak wykształcenia wśród wielu ekspertów. Opowiada wymowną rozmowę z dietetykiem. Na pytanie, dlaczego Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne zalecało pięć porcji owoców i warzyw dziennie, odpowiedziała, że to właśnie oznacza zdrowe odżywianie. Po ponownym zapytaniu, jaka była tego podstawa naukowa, odpowiedziała, że jest to rada rządu. Po raz kolejny została poproszona o wskazanie źródła porady. Jej odpowiedź: „To jest właśnie zdrowe odżywianie”. Ale to nie koniec. Ponieważ Groves wiedział, że Brytyjskie Towarzystwo Dietetyczne oparło swoje zalecenia na badaniu Framingham, zadał jej pytanie dotyczące tego badania. Jej odpowiedź brzmiała: „Co to jest badanie Framingham?”
Barry Groves poświęca wiele uwagi na dowody, że dieta oparta w dużej mierze na zbożach jest odpowiedzialna za zwiększone ryzyko współczesnych chorób.
„Trick and Treat ” to bardzo dobrze napisana i interesująca książka.
The big fat suprise
Dziennikarka śledcza Nina Teicholz ujawnia rzecz nie do pomyślenia: wszystko, o czym myśleliśmy, że wiemy o tłuszczach w diecie, jest kłamstwem. Dokumentuje, jak ostatnie sześćdziesiąt lat porad dotyczących żywienia niskotłuszczowego doprowadziło do ogromnego niekontrolowanego eksperymentu na całej populacji, z katastrofalnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.
Przez dziesięciolecia mówiono nam, że najlepsza możliwa dieta polega na ograniczeniu tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, i że jeśli nie stajemy się zdrowsi lub szczuplejsi, to musi to być spowodowane niewystarczającym wysiłkiem.
W tej wciągającej i przekonującej narracji, opartej na dziewięcioletnim dochodzeniu pokazuje, w jaki sposób dezinformacja na temat tłuszczów nasyconych przejęła społeczność naukową i publiczną wyobraźnię oraz jak ostatnie odkrycia obalają te przekonania. Wyjaśnia, dlaczego dieta śródziemnomorska nie jest najzdrowsza i jak możemy zastępować tłuszcze trans czymś jeszcze gorszym. Ta zaskakująca historia pokazuje, w jaki sposób nauka o żywieniu tak się pomyliła: jak nadgorliwi naukowcy, poprzez połączenie ego, uprzedzeń i przedwczesnego konsensusu instytucjonalnego, pozwolili, aby niebezpieczne przeinaczenia stały się dogmatem żywieniowym.
Z otwierającym oczy naukowym rygorem, THE BIG FAT SUPRISE obala konwencjonalną wiedzę na temat wszystkich tłuszczów przełomowym twierdzeniem, że więcej , a nie mniej tłuszczu w diecie – w tym tłuszczów nasyconych – jest tym, co prowadzi do lepszego zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności . Nauka pokazuje, że od dziesięcioleci niepotrzebnie unikamy mięsa, sera, pełnego mleka i jajek i że możemy bez poczucia winy powitać te „pełne tłuszcze” z powrotem w naszym życiu.