
IV. Od diagnozy do remisji. Wady pomp insulinowych

VI. Mity i kłamstwa

IV. Od diagnozy do remisji. Wady pomp insulinowych

VI. Mity i kłamstwa
Spis treści
TogglePowikłania
Gastropareza
[…] Nieustannie podwyższone pomiomy glukozy mogą uszkodzić zdolność nerwów do prawidłowego działania. Niezwykle powszechnym jest zjawisko nieprawidłowego funkcjonowania nerwów odpowiedzialnych za stymulowanie aktywności mięśni żołądka, wydzielanie enzymów oraz kwasów trawiennych. Zmiany chorobowe następują w żołądku, w jelitach albo i tu i tu. Dr. Richard McCullum, autorytet w dziedzinie zdolności trawiennych, powiedział, że jeśli u cukrzyka występuje każda inna forma neuropatii (stopa cukrzycowa, zaburzenia czucia w stopach, opóźniony refleks itd), to na pewno występuje u niego/niej również opóźnione lub nierówne trawienie.
Spowolnione trawienie rzadko objawia się nieprzyjemnymi symptomami – z reguły można je wykryć jedynie przeglądając poziomy glukozy zapisane na profilu glikemicznym lub przeprowadzając specjalne badania diagnostyczne. Przez ponad dwadzieścia pięć lat cierpiałem na wiele nieprzyjemnych symptomów, by po trzynastu latach trzymania normalnych poziomów glukozy zelżały i w końcu znikły całkowicie. Typowo zgłaszane przez pacjentów objawy to zgaga (z reguły po posiłku), odbijanie, mdłości, wymioty, zatwardzenie na zmianę z biegunką, skurcze około 5-10 centymentrów poniżej pępka oraz kwaśny posmak w ustach. U każdego „zestaw” objawów jest inny.
[…] Przyczyną tej dolegliwości jest uszkodzenie nerwu błędnego, odpowiedzialnego za prawidłowe działanie wielu niezależnych od woli funkcji organizmu (np. bicie serca, trawienie). U mężczyzn, neuropatia nerwu błędnego prowadzi również do zaburzeń erekcji.
[…]
W celu wychwycenia gastroparezy, patrzę na powtarzające się w profilach glikemicznych wzorce. Być może wzorce są niewłaściwym określeniem, ponieważ gastroparezę charakteryzuje nieprzewidywalność, więc poziomy glukozy z jednego dnia na drugi są zupełnie inne. Spójrzmy jednak na parę przykładów „wzroców” – pierwsze dwa są bardzo znamienne, trzeci natomiast wystarczający do postawienia diagnozy.
• Niski poziom glukozy po 1-3 godzinach od posiłku (niekoniecznie po każdym posiłku)
• Pojawiający się bez żadnej przyczyny, podniesiony poziom glukozy po 5 lub więcej godzinach od posiłku
• Zdecydowanie podwyższony poziom glukozy rano na czczo względem poziomu cukru przed snem, w szczególności jeśli kolacja miała miejsce na 5 lub więcej godzin przed snem.
fragmenty Dr. Bernstein’s Diabetes Solution
więcej tu:
https://www.facebook.com/…/37050…/posts/3713006278912203
i tu:
https://www.facebook.com/…/37050…/posts/3761093674103463