I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
Co jeść
Podstawą protokołu jest przestrzeganie diety ubogowęglowodanowej. Dozwolone produkty, w dużym skrócie:
Węgle: wszystkie warzywa o kolorze białym lub zielonym rosnące nad ziemia. No i wszelkie kiszonki.
Białko: mięso, ryby, owoce morza, jaja
Tłuszcze: tylko odzwierzęce z wyjątkiem oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego
Nabiał: byle tłustszy;
chudy nabiał NIE ( mleko, jogurt, kefir, maslanka i niskoprocentowa śmietany) – za dużo węgli;
sery jak najbardziej, ale twarogu maksymalnie DWIE ŁYŻKI do posiłku
Nasiona: orzechy, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam
Przyprawy – co kto lubi
Napoje – bez cukru, słodzików, fruktozy, UWAGA na herbaty owocowe i ziołowe!
Owoce – tylko tzw. warzywa psiankowate (ktore de facto sa owocami) rosnace nad ziemia – w ograniczonych ilosciach
ZABRONIONE:
- produkty mączne,
- produkty zbożowe
- warzywa skrobiowe (czyli rosnace w ziemi)
- cukier
- fruktoza
- syrop glukozowo-fruktozowy
- slodkie owoce i soki