I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki

Co jeść

Podstawą protokołu jest przestrzeganie diety ubogowęglowodanowej. Dozwolone produkty, w dużym skrócie:

Węgle: wszystkie warzywa o kolorze białym lub zielonym rosnące nad ziemia. No i wszelkie kiszonki.

Białko: mięso, ryby, owoce morza, jaja

Tłuszcze: tylko odzwierzęce z wyjątkiem oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego

Nabiał: byle tłustszy;
chudy nabiał NIE ( mleko, jogurt, kefir, maslanka i niskoprocentowa śmietany) – za dużo węgli;
sery jak najbardziej, ale twarogu maksymalnie DWIE ŁYŻKI do posiłku

Nasiona: orzechy, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam

Przyprawy – co kto lubi

Napoje – bez cukru, słodzików, fruktozy, UWAGA na herbaty owocowe i ziołowe!


Owoce – tylko tzw. warzywa psiankowate (ktore de facto sa owocami) rosnace nad ziemia – w ograniczonych ilosciach

ZABRONIONE:

  • produkty mączne,
  • produkty zbożowe
  • warzywa skrobiowe (czyli rosnace w ziemi)
  • cukier
  • fruktoza
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • slodkie owoce i soki

pomagam.pl/bernstein

II. Cukrzyca
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji