I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
Glukoza > 100mg/dl jest toksyczna dla komórek beta
Glukoza > 100mg/dl jest toksyczna dla komórek beta
Wszystkie towarzystwa diabetologiczne na świecie uważają poziom między 100 a 125 mg/dl za bezpieczny, choć szereg badań naukowych dowodzi, że wypalanie się komórek beta trzustki zachodzi już przy cukrach powyżej 100 mg/dl.
Weźmy na przykład wyniki badań z 2003 roku (link poniżej).
Grupa badawcza przeprowadziła szereg autopsji u zmarłych, u których przygodnie badany do dwóch lat przed śmiercią poziom glukozy na czczo mieścił się pomiędzy 110 mg/dl a 125 mg/dl. Wyniki autopsji wskazały u denatów średnio co najmniej 40% zanik komórek beta trzustki, niezależnie od tego, czy osoba miała zdiagnozowaną cukrzycę, czy nie.
U wielu osób, wrzucanych do worka “stan przedcukrzycowy” lub “lagodna cukrzyca typu II” , poziom glukozy na czczo przekracza 110mg/dl, a po obciążeniu glukozą pochodzącą z szybkoprzyswajalnych, wysokoprzetworzonych wysokowęglowodanowych posiłków poziom glukozy wędruje znacznie powyżej 140 mg/dl i pozostaje tam przez wiele godzin. To właśnie wtedy dochodzi do największych szkód w trzustce.
Beta-cell deficit and increased beta-cell apoptosis in humans with type 2 diabetes. Butler AE, Janson J, Bonner-Weir S, Ritzel R, Rizza RA, Butler PC.Diabetes. 2003;52:102-110.