I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki
I. Fizjologia ludzka
III. Protokół dr. Bernsteina: podstawy i sztuczki

Rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022

Zakopane w najnowszych rekomendacjach Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego A.D. 2022:

Dowody naukowe wskazują, że ograniczenie całkowitego spożycia węglowodanów poprawia glikemię u osób chorych na cukrzycę i może być dostosowane do rozmaitych stylów żywienia i indywidualnych preferencji żywieniowych.

Szczególnie dla cukrzyków typu 2, nisko i ubogowęglowodanowe sposoby żywienia okazują się skutecznymi metodami w obniżaniu hemoglobiny glikowanej oraz zmniejszaniu dawek leków przeciwcukrzycowych.

Systematyczne przeglądy i meta-analizy randomizowanych badań kontrolnych wykazały, że sposoby odżywiania oparte o ograniczanie spożycia węglowodanów – szczególnie diety nisko-węglowodanowe (całkowita ilość kalorii dostarczanych przez węglowodany nie przekraczała 26% posiłków) – są skuteczną metodą na obniżanie hemoglobiny glikowanej w krótkim okresie czasu (do pół roku) a także powyżej 1 roku (z niewielkimi różnicami w sposobie odżywiana).

oryginał:

“Reducing overall carbohydrate intake for individuals with diabetes has demonstrated evidence for improving glycemia and may be applied in a variety of eating patterns that meet individual needs and preferences (56). For people with type 2 diabetes, low-carbohydrate and very-low-carbohydrate eating patterns, in particular, have been found to reduce A1C and the need for antihyperglycemic medications (56,102,114,124–126). Systematic reviews and meta-analyses of RCTs found carbohydrate-restricted eating patterns, particularly those considered low-carbohydrate (<26% total energy), were effective in reducing A1C in the short term (<6 months), with less difference in eating patterns beyond 1 year (97,98,109,110,125).”

pomagam.pl/bernstein

https://diabetesjournals.org/care/article/45/Supplement_1/S60/138923/5-Facilitating-Behavior-Change-and-Well-being-to

II. Cukrzyca
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji