V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe

Minimum 130g węglowodanów dziennie

Mit 130g weglowodanów dziennie wziął się z tego raportu:

https://nap.nationalacademies.org/catalog/10490/dietary-reference-intakes-for-energy-carbohydrate-fiber-fat-fatty-acids-cholesterol-protein-and-amino-acids

W tym raporcie lekarze WYLICZYLI sobie, że mózg, żeby dobrze funkcjonować potrzebuje około 100g glukozy dziennie. Do tego dodali bufor 30g i oświadczyli, że trzeba jeść 130g węglowodanów dziennie. W tym samym raporcie przyznają w pokrętnym fachowym lekarskim żargonie, że organizm sam sobie wyprodukowuje niezbędną ilość glukozy z białka i tłuszczu – zaprzeczając swojej tezie o 130g węglowodanów.

Powtórzę więc jeszcze raz – minimalna ilość węglowodanów potrzebnych do przetrwania i zdrowia wynosi ZERO. Dzięki mechanizmowi ewolucyjnemu znanemu pod nazwą glukoneogenezy nasza wątroba (i nerki) produkuje pomiędzy 36g-56g glukozy ze 100g spożytego BIAŁKA. , Ta glukoza jest potem zużywana przez nasz organizm to zaspokojenia potrzeb mózgu, mięśni itd.

Wg Profesora Noakes wątroba jest w stanie wytworzyć ze spożytego białka do 600g glukozy dziennie.

Zdrowe osoby na diecie wysokobiałkowej chudną, ponieważ organizm na poziomie komórkowym potrzebuje do 4 razy więcej energii, żeby zmetaboliować białko i tłuszcz w porównaniu do szybkowchłanialnych węglowodanów.

Owoce rosną tylko w określonym sezonie dlatego, żebyśmy mogli PRZYTYĆ przed zimą i przedwiośniem. Dzisiejsze owoce w sklepach są w dużej mierze wynalazkami genetycznymi powstałymi w celu zmaksymalizowania słodkości. Do tego dochodzi wysoki stopień zawartości pestycydów w owocach.

Na polskiej wsi zaczęto chodować świnie na szeroką skalę dopiero wtedy, kiedy pojawiły się na tej wsi warzywa okopowe, dzięki którym nagle można było zacząć te świnie TUCZYĆ. Wcześniej Rzeczpospolita WOŁOWINĄ stała – prosze sobie sprawdzić książki kucharskie sprzed 2 wieków, nie ma prawie mowy o wieprzowinie. Skoro świnie tyją od tych warzyw, to dlaczego ludzie mają nie tyć?

Produkty mączne i zbożowe to jest po prostu glukoza w czystej postaci. Wystarczy wziąć CT1, dać mu kromkę chleba (obojętnie jakiego, choćby i z mąki amarantusowej) i zmierzyć cukier pare razy po. To samo wszystkie warzywa rosnące pod ziemią (skrobiowe). To jest wszystko cukier. Dawanie cukrzykowi pokarmów zawierających końskie dawki szybkowchłanialnej glukozy i “zaradzenie” sytuacji wstrzykiwaniem równie końskich dawek insuliny prowadzi do wiecznych gór i dolin krótkoterminowo i komplikacji cukrzycowych długoterminowo. Tragedią jest fakt, że lekarze nie mają wiedzy z zakresu żywienia (NIKT ICH TEGO NIE UCZY NA STUDIACH) a często mają problem z łączeniem faktów i wyciąganiem wniosków (NIKT ICH NIE UCZY MYŚLENIA ANALITYCZNEGO, NA STUDIACH MAJĄ JEDYNIE WKUWAĆ)

Większość witamin organizm produkuje sobie sam – robi to mikrobiom w jelitach. Dzisiejsza tzw zdrowa dieta powoduje spustoszenie w jelitach, stad problemy z autoagresją.

Dzisiejsze chroniczne niedobory witaminy D biorą się z tego, że zamiast przebywać na dworze i czerpać promienie słońca które przez cholesterol są metabolizowane do witaminy D, siedzimy w domach przez komputerami i telewizorami.

Tyle na dziś. Płaskich , zdrowych cukrów życze wszystkim.

VI. Mity i kłamstwa
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji