V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe

Wpływ owoców na insulinooporność

Wpływ diety bogatej w owoce na biomarkery wątroby, insulinooporność i profil lipidowy u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby: randomizowane badanie kliniczne

Tło

Pomimo potwierdzonych podejść żywieniowych mających na celu poprawę niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), wpływ owoców na NAFLD nie jest jasny. Niniejsze badanie miało na celu zbadanie wpływu diety bogatej w owoce (FRD) na stłuszczenie wątroby, enzymy wątrobowe, insulinooporność i profil lipidowy u pacjentów z NAFLD.

Metody

Osiemdziesiąt osób dorosłych z NAFLD wzięło udział w tym randomizowanym, kontrolowanym badaniu. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do grupy FRD ze spożyciem co najmniej 4 porcji owoców dziennie lub do grupy kontrolnej ze spożyciem owoców poniżej 2 porcji dziennie. Stopień stłuszczenia, poziomy enzymów wątrobowych w surowicy, w tym aminotransferazy alaninowej (ALT), aminotransferazy asparaginianowej (AST), fosfatazy alkalicznej (ALP) i transferazy gamma-glutamylowej (GGT), całkowitego cholesterolu (TC), triglicerydów (TG), niskie – lipoproteinę gęstości (LDL), lipoproteinę o dużej gęstości (HDL), glukozę i homeostatyczny model oceny oporności na insulinę (HOMA-IR) mierzono na początku i na końcu badania.

Wyniki

Po 6 miesiącach interwencji grupa FRD miała istotnie wyższy BMI (31,40 ± 2,61 vs 25,68 ± 2,54, p < 0,001), WC (113,5 ± 10,7 vs 100,5 ± 7,5, p < 0,001), stopień stłuszczenia , ALT (89,1 ± 92,9 vs 32,0 ± 19,2, p < 0,001), AST (74,5 ± 107,8 vs 24,0 ± 8,5, p < 0,001), ALP (273,4 ± 128,5 vs 155,0 ± 43,9, p < 0,001 ), GGT (92,7 ± 16,2 vs 21,2 ± 7,7, p < 0,001), TC (206,1 ± 40,5 vs 172,7 ± 42,4, p < 0,01), LDL (126,9 ± 32,3 vs 99,8 ± 29,8, p < . 001), glukoza (115,5 ± 30,0 vs 97,7 ± 19,0, p < 0,01) i insulinooporność (7,36 ± 4,37 vs 2,66 ± 1,27, p < 0,001) i niższy HDL (41,4 ± 8,9 vs. 53,8 ± 15,1; p < 0,001) w porównaniu z grupą kontrolną. Dostosowanie do BMI i spożycia kalorii nie zmieniło wyników.

Wniosek

Wyniki niniejszego badania wykazały, że spożywanie owoców w ilości większej niż 4 porcje dziennie zaostrza stłuszczenie, pogarsza dyslipidemię i kontrolę glikemii u pacjentów z NAFLD. Potrzebne są dalsze badania, aby zidentyfikować mechanizmy leżące u podstaw wpływu owoców na NAFLD.

Mój komentarz:

Większość osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 ma stłuszczoną wątrobę. Macie tutaj wyniki randomizowanych badań kontrolnych – czyli tego złotego standardu, do którego “modlą” się wszyscy lekarze i farmaceuci krzyczący na tych, którzy za poradą dr. Bernsteina ośmielają się całkowicie odstawić owoce i produkty zawierające fruktozę: “owoce są zdrowe!”. Takie to właśnie zdrowe są owoce, że pogarszają zdrowie pacjentów ze stłuszczoną wątrobą. Wszystkie podstawowe markery uległy pogorszeniu. Na zdrowie!

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00365521.2022.2071109?scroll=top&needAccess=true

VI. Mity i kłamstwa
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji