V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe

Owoce nam szkodzą cz1


Fruktoza jest toksyczna dla naszych mitochondriów, ponieważ:

a) powstrzymuje kinazę białkową aktywowaną przez AMP (enzym działający jako wskaznik poziomu energii w komórce, który jest odpowiedzialny za włączanie biogenezy mitochondrialnej i zwiększanie wydajności mitochondrialnej)

b) powstrzymuje dehydrogenazę Acyl-CoA (enzym odpowiedzialny za rozpad kwasów tłuszczowych w celu spalenia tkanki tłuszczowej)

c) (poprzez kwas moczowy) powstrzymuje palmitoilotransferazę karnityny I (transportująca kwasy tłuszczowe do mitochondriów celem spalenia tych pierwszych)

Fruktoza powstrzymuje produkowanie energii przez nasz organizm na poziomie mitochondrialnym.

powyższy cytat jest z prof. endokrynologii Robert Lustig’a

Moje trzy grosze:

Zdrowe organizmy radzą sobie z okresowym, przygodnym spożywaniem sezonowych, lokalnych, często kwaśnych lub mało słodkich owoców. Dzisiejsza propaganda “zdrowego, zbilansowanego odżywiania”, głosząca codzienną konsumpcję masowo hodowanych, pryskanych, genetycznie-modyfikowanych (by uzyskać odpowiedni rozmiar i super słodki smak) produktów agrotechnicznych ma tragiczny wpływ na zdrowe organizmy – prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu II.

Stręczenie przez dietetyków i lekarzy codziennej dawki owoców cukrzykowi typu I zakrawa o celowy błąd w sztuce lekarskiej.

VI. Mity i kłamstwa
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji