V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
Owoce nam szkodzą cz1
Fruktoza jest toksyczna dla naszych mitochondriów, ponieważ:
a) powstrzymuje kinazę białkową aktywowaną przez AMP (enzym działający jako wskaznik poziomu energii w komórce, który jest odpowiedzialny za włączanie biogenezy mitochondrialnej i zwiększanie wydajności mitochondrialnej)
b) powstrzymuje dehydrogenazę Acyl-CoA (enzym odpowiedzialny za rozpad kwasów tłuszczowych w celu spalenia tkanki tłuszczowej)
c) (poprzez kwas moczowy) powstrzymuje palmitoilotransferazę karnityny I (transportująca kwasy tłuszczowe do mitochondriów celem spalenia tych pierwszych)
Fruktoza powstrzymuje produkowanie energii przez nasz organizm na poziomie mitochondrialnym.
powyższy cytat jest z prof. endokrynologii Robert Lustig’a
Moje trzy grosze:
Zdrowe organizmy radzą sobie z okresowym, przygodnym spożywaniem sezonowych, lokalnych, często kwaśnych lub mało słodkich owoców. Dzisiejsza propaganda “zdrowego, zbilansowanego odżywiania”, głosząca codzienną konsumpcję masowo hodowanych, pryskanych, genetycznie-modyfikowanych (by uzyskać odpowiedni rozmiar i super słodki smak) produktów agrotechnicznych ma tragiczny wpływ na zdrowe organizmy – prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu II.
Stręczenie przez dietetyków i lekarzy codziennej dawki owoców cukrzykowi typu I zakrawa o celowy błąd w sztuce lekarskiej.