V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe

Skutki “zdrowego odżywniania” cz1


Świeżutkie badania niemieckich naukowców z uniwersytetu w Würzburgu z marca 2022 roku:

„Osoby przewlekle spożywające nadmierne ilości cukru oraz innych węglowodanów zwiększaja swoje ryzyko rozwinięcia chorób autoimmunologicznych. Układ immunologiczny u takich pacjentów atakuje wlasny organizm, konsekwencja czego jest zachorowanie na: przewlekłe zapalne choroby jelit takie jak choroba Lesniodorskiego i wrzodziejące zapalenie okreznicy, cukrzyca typu 1, chroniczne zapalenie tarczycy.“

Także chyba jednak można dostać cukrzyce typu 1 od codziennego jedzenia płatków śniadaniowych, musli, ziemniaczków, ryżyku, bułeczek, chlebka, makaroniku, drożdżóweczek, pączusiów, czipsów, paluszków, pizzy, pierogów, naleśników i zapijania tego napojami energetycznymi, coca colą, fantą, sprajtem, kapuczino z dwoma łyżeczkami cukru. A między posiłkami jeszcze cukiereczek tu, czekoladka tam, batonik na drogę.

Jestem ciekaw ile polskojęzycznych grup o cukrzycy wrzuci tego niusa u siebie.

https://www.eurekalert.org/news-releases/947253

VI. Mity i kłamstwa
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies). Korzystając z niej akceptujesz naszą politykę prywatności.
Więcej informacji