V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
V. Co mówią badania naukowe? Powikłania cukrzycowe
Skutki “zdrowego odżywniania” cz1
Świeżutkie badania niemieckich naukowców z uniwersytetu w Würzburgu z marca 2022 roku:
„Osoby przewlekle spożywające nadmierne ilości cukru oraz innych węglowodanów zwiększaja swoje ryzyko rozwinięcia chorób autoimmunologicznych. Układ immunologiczny u takich pacjentów atakuje wlasny organizm, konsekwencja czego jest zachorowanie na: przewlekłe zapalne choroby jelit takie jak choroba Lesniodorskiego i wrzodziejące zapalenie okreznicy, cukrzyca typu 1, chroniczne zapalenie tarczycy.“
Także chyba jednak można dostać cukrzyce typu 1 od codziennego jedzenia płatków śniadaniowych, musli, ziemniaczków, ryżyku, bułeczek, chlebka, makaroniku, drożdżóweczek, pączusiów, czipsów, paluszków, pizzy, pierogów, naleśników i zapijania tego napojami energetycznymi, coca colą, fantą, sprajtem, kapuczino z dwoma łyżeczkami cukru. A między posiłkami jeszcze cukiereczek tu, czekoladka tam, batonik na drogę.
Jestem ciekaw ile polskojęzycznych grup o cukrzycy wrzuci tego niusa u siebie.